Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Историческа справка

На проведените местни избори през 2007 година за кмет на района бе избран г-н Иван Тотев от ПП „ГЕРБ”, който постави началото на реализирането на нова програма за развитието на район „Източен”. След парламентарните избори през  юни2009 г,  Иван Тотев бе избран за депутат , а по-късно бе назначен за Областен управител на Пловдивска област. Това наложи провеждането на частични избори за кмет на района през ноември2009 г. С рекорден брой гласове дотогава ( над 12 800 ) за кмет бе избран г-н Петър Петров от ПП „ГЕРБ”, който успешно продължи изпълнението на програмата за ускорено развитие на района. До края на първия мандат на  г-н Петър Петров се извърши преасфалтирането на основните артерии на района и на голяма част от вътрешнокварталните улици. Със средства от събраните такси за гаражи бяха подновени и над 8400 кв. м. тротоарни настилки, като в междублоковите  пространства  се направиха  и повече от 25 минипаркинга  с над 320 паркоместа, което улесни паркирането в района. В този период в района са поставени повече от 1600 нови улични лампи, като по този начин се реши  почти изцяло проблема с осветяването на улиците в района.През този мандат на кмета г-н Петър Петров бяха изградени и над 20 детски площадки, които са направени по изискванията на ЕС и са получили необходимите сертификати за безопасност при тяхната експлоатация. Доказателства,  че наистина думите, че децата и техните нужди са приоритет за кмета г-н Петър Петров, са санирането на всички общински училища в района, непрестанните грижи за подобряване на материалната база на детските градини, като над 80 процента от тях са санирани. В училище „Васил Левски” бяха изградени спортна площадка и  уникална площадка за безопасност на движението, където малките деца придобиват  знания и навици за безопасно поведение  по улиците. В парк „Чайка” бе изградена изцяло нова открита спортна площадка с фитнес уреди, които се ползват интензивно от гражданите на района. През2011 гбе открит и новият  четирилентов  ЖП надлез на Цариградско шосе, който е една от вратите на града ни. Изградиха се и две нови улици- продължението на ул.”Славянска” и ул. „Гербер”, които улесниха трафика в района. Направена беше връзката на ул.„Арх.Камен Петков” с бул.”Мария Луиза”.  През този мандат на кмета г-н Петър Петров рязко бе подобрена работата на районната администрация, свидетелство за което е получаването  на сертификат за качество „ISR”  от International sertification registrar.

Не са забравени и възрастните и хората в нужда, както и хората със специални потребности, които живеят в района, за които се полагат много допълнителни грижи и се подпомагат чрез традиционната благо-творителност на кмета г-н Петър Петров.

Вторият мандат на г-н Петър Петров като кмет на район „Източен” започна след местните избори през 2011г. Бе изработена програма за развитие на района за периода 2012-2015 г., като в нея бяха  заложени  приоритети за подобряване на градската среда в района, създаваща по-качествени условия за хората живеещи и работещи в район „Източен”.