Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Образователни проекти за интеграция обсъдиха Николай Чунчуков и експерти от Грац

Да бъде разработен съвместен проект, насочен към образованието в етнически смесените квартали предвиждат от Европейския обучителен и изследователски център за човешки права и демокрация в Грац и Фондация „Рома“. Това стана ясно на среща днес на кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков с Клаус Шарл, Изабела Майер и Ингрид Николете от организацията в австрийския град и Антон Карагьозов от пловдивската неправителствена организация. Основната цел ще бъде обучение от ранна детска възраст и мерки срещу ранното отпадане от училище.

Пред кмета на район „Източен“ гостите представиха изследователски доклад за влиянието на училищната десегрегация върху правото на образование на младежите от Столипиново.

Николай Чунчуков запозна представителите на Центъра в Грац с работата на администрацията по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и по проекта „Растем заедно“ по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Двете страни в разговорите бяха единодушни, че интеграцията на малцинствените групи минава през образованието, а добрите резултати са в полза на обществото.