Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Засилени мерки срещу нерегламентирани сметища в "Столипиново"

Четири екипа, сформирани от представители на компетентните институции, започват в „Столипиново“ засилени постоянни проверки за спазването на общинските наредби.

Това беше решено по време на състоялата се по повод актуални проблеми среща на кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков, заместник-кметовете Емил Начев и Запрян Тодоров, главния еколог на района Васко Василев с представители на Шесто районно управление, Общински инспекторат, ОП „Общинска охрана“ и с участието на директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

По думите на районния кмет, през последния месец в „Столипиново“ са констатирани много случаи на нерегламентирани сметища, които, въпреки усилията и иновативните подходи на общинската комунална фирма, отново се появяват на няколко точно фиксирани места. Наблюденията и анализите сочат като една от причините каруците, извозващи строителни отпадъци, които, в нарушение на приетата от Общинския съвет наредба, продължават да циркулират не само в квартала, а и извън района.

Друг тревожен проблем е все по-разширяващото се отглеждане на домашни животни, което допълнително замърсява квартала. Освен конете, се увеличава броят на кравите – над 20 например се отглеждат в обор на ул. „Шумен“, вече има и цели стада с по 30 кози и ярета.

Съвместните проверки, които започват още в понеделник, имат за цел да предотвратят образуването на нерегламентирани сметища, отбеляза кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.

Участниците в срещата изразиха своята решимост да приложат спрямо нарушителите цялата предвидена от закона строгост и при необходимост да конфискуват каруци, да глобяват и пишат актове.