Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

ЦДГ "Чайка" се преражда в уникална нова сграда

Децата от ЦДГ "Чайка" нямаха търпение за първата копка за новата сграда на градината и грабнаха кирките преди кмета на Пловдив инж.Иван Тотев и кмета на район "Източен" Николай Чунчуков.

Това е показателно колко специален и очакван е този ден от родителите и хората,които живо се интересуваха какво става с ЦДГ "Чайка",коментира инж.Иван тотев.

Само за година на мястото на старата сграда от 1947г. с отдавна затворен поради негодност втори етаж,ще бъде изградена уникална за страната градина.По думите на специалистите,дори спираловидната природосъобразна форма отхвърля старите концептуални архитектурни решения от миналото и отговаря на изискванията на съвременните конюктури за такъв тип проект.

Освен модерна и красива,новата "Чайка" се отличава със своята функционалност.Всяка от 8-те групи е с отделен вход и със своя детска площадка.Това отговаря на високите стандарти за детските градини през този мандат-да с много площ и светлина,с плувни басейни и физкултурни салони,посочи кметът инж.Иван Тотев.

Районният кмет на "Източен" Николай Чунчуков допълни,че новата сграда ще е с ТЕЦ,соларни системи ще затоплят водата,проектът включва също вентилационни и климатични инсталации и две кухни,едната от които ще е млечна-предназначена за най-малките жители на района.

Стойността на сградата е около 3,4-4 млн.лв. с оборудването и обзавеждането,което заради заоблените стени ще е по специална поръчка.

На символична първа копка на "Чайка" присъстваха народните представители Стефан Дедев и Петър Петров,общински съветници,районни кметове,директори на предприятия и детски градини,много граждани.