Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Трофейни купи и топки с легендарни автографи за млади футболисти от район "Източен"

В истински празник на спорта и спортсменството се превърнаха финалите на ученическия футболен турнир в район „Източен“, организиран от кметството и  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни под наслова „Да победим агресията със спорт“.

След оспорван мач, завършил в редовното време с равенство 1:1, и последвалото изпълнение на дузпи, с краен резултат 5:3 победата спечелиха младите футболисти от ОУ „Васил Левски“. Веднага след финалната реферска свирка първи ги поздравиха достойните им съперници от отбора на  ОУ „Пенчо Славейков“.

Освен купи за първите в класирането три отбора, и четирите финалисти получиха друга ценна награда – футболни топки с автографите на изявени футболисти, сред които легендарните пловдивчани Христо Бонев и Петър Зехтински, заместник-кмет по спорта в Община Пловдив.

И двамата, заедно с един от най-добрите български футболни съдии и председател на комисияата за спорт в Общинския съвет Атанас Узунов, дойдоха за финала, който се състоя на детското игрище на стадион „Локомотив“. Посрещна ги кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков, благодарение на когото осмото издание на турнира вече е факт.

„Турнирът започна през 2008 г. по идея на кмета на Пловдив Иван Тотев, който тогава беше кмет на район „Източен“. Продължи го следващият районен кмет Петър Петров, който сега ни представя като депутат в парламента, а за мене е гордост и чест да продължа традицията, защото със спорт наистина може да победим агресията“, отбеляза Николай Чунчуков.

Третото място заслужи тимът на СОУ „Найден Геров“, а четвърти се класираха учениците от ОУ „Димчо Дебелянов“.

С по 5 точни попадения Пламен Ковачев и Златан Христев станаха голмайстори на турнира.

Ежегодното провеждане на турнира показва колко голямо значение отдават на спорта както районната администрация, така и училищните директори, отбеляза Христо Бонев. Той отправи покана да стане футболист на „Локомотив“ към петокласника от отбора на ОУ „Васил Левски“ Веселин Славчев, в когото съзря качества на един бъдещ Меси.

Началникът на отдел „Образование“ към Община Пловдив Донка Щилянова връчи специална грамота на мажоретния състав от ОУ „Пенчо Славейков“, който със своите изпълнения повдигаше настроението както на състезателите, така и на публиката.  За да сподели радостта на организаторите и участниците в спортния празник беше дощъл и заместник-кметът на район „Южен“ Людмил Русанов.