Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ЦДГ "НАТАЛИЯ"

Хлапетат от ЦДГ "Наталия" отпразнуваха в аванс 1 ноември,въпреки че празникът е в неделя,за да не се прекъсва традицията на детското заведение да чества деня с тържество и водосвет.Докато отец Ангел го отслужи,най-малките от първа група надуваха бузи от първия ред да му духнат свещта върху питката и питаха кога ще режат тортата.

Под арка от балони в цветовете на националния трибагреник и пред портретите на будителите децата от подготвителните групи разказаха в рими за Левски,Ботев и Раковски.Щом за свободата загине някой,всички го обичат,обобщиха 5-годишните.

"Новите национални "ценности" като чалга и телевизионни риалита са на път да загубят цяло едно поколение.На учителя се пада тежката задача да възпитава добро,човечност и любов",обърна се към педагозите"Емил Начев,временно изпълняващ длъжността кмет на район "Източен".

Той подчерта,че понякога се налага учителят да замества семейството и професията му е много благородна,но и много тежка.Затова тези,които влизат в нея случайно,не остават за дълго.На другите,които работят ежедневно и всеотдайно,Начев пожела здраве,вдъхновение и търпение.

Отец Ангел благослови малчуганите и целия екип на детското заведение,а накрая великодушно позволи на най-малките да духнат свещта като на рожден ден.

Още от втора група започваме да говорим на децата за будителите,но най-широко е застъпено при подготваците на 5 и 6 години,обясни директорката Екатерина Загорска.Няколко дни преди днешния празник фоайетата бяха украсени с ликовете на Левски,Ботев,Вазов,Софроний Врачански.В ЦДГ "Наталия" Денят на народните будители се чества с програма и водосвет вече 9-а година./репортаж и снимки от вестник "Марица"/