Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Празник на толерантността събра всички „ЗАЕДНО в район Източен“

Празник на толерантността събра всички „ЗАЕДНО в район Източен“

Най-богатият на етноси район в Пловдив – район „Източен“ отбеляза днес на 18 март -  Международния ден на толерантността. „Равенство, достойнство, справедливост“ е мотото под чийто наслов премина празникът. Кметът на район „Източен“ Емил Русинов приветства гостите и децата с послание за единство, мир и толерантност. 

“Най-хубаво е когато всички заедно се разбираме и живеем в хармония”, заяви той. 

В Клуба на пенсионера в парк "Каменица" стана пъстро и цветно, най-малките жители на квартала от ДГ „Биляна“ представиха музикално-танцова програма на етносите. Българчета, ромчета, украинчета, арменчета и мароканчета рецитираха и пяха на своите езици за приятелство, добросъседство, уважение и толерантност. Фолклорни танци разкриха красотата на традициите на различните общности.

Децата се включиха в творческо ателие за апликации на българска шевица. И заедно с кмета на района Емил Русинов украсиха таблото на толерантността „ЗАЕДНО в район „Източен“. Паното е подарък за членовете и гостите на клуба. Обединени от желанието за един по-благороден и пъстър свят, където толерантността е добродетел, гостите потърсиха хармония и в многообразието на изкуството.

Организаторите на събитието от Сдружение „АртеВизия“ запознаха присъстващите  с историята на традиционното изкуство рисуване върху вода - ебру. Празникът продължи с демонстрация как се създават картини с древната техника. Всеки от присъстващите  създаде своя творба. Обединени в различията на нрави, култура и традиции, участниците си тръгнаха обогатени с емоции, впечатления и нови приятелства.

Вкусът и пъстротата на празника се допълни с дегустация на традиционни храни от различните етноси. На финала на събитието кметът Емил Русинов пожела този ден да стане традиция за район "Източен".