Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Нов тип пешеходни пътеки по паважните улици

Първата пешеходна пътека от бели бетонни ивици бе направена върху паважната част на ул. „Богомил“ до училище „Васил Левски“.

„Проектът е на експертите от ОП „Организация и контрол на транспорта“ и е продължение на усилията ни да осигурим безопасно движение за всички, и особено децата, в рамките на целия град“, коментира директорът на общинското предприятие инж. Борислав Кръстев.

Новата пешеходна пътека е на особено невралгично място, тъй като освен интензивния автомобилен трафик, точно срещу училището има павилион за закуски. Поставени са съответните вертикални пътни знаци, а очакванията от новата маркировка са да осигури по-добра видимост и да е по-трайна. Ако се постигне търсеният ефект, такива пътеки ще бъдат изградени и в други райони на Пловдив с павирани улици.

Инж. Борислав Кръстев увери, че до 15 септември ще бъдат обновени всички пешеходни пътеки край детските и учебните заведения. Той напомни на шофьорите да спазват правилата за движение, защото всяко спиране или паркиране до пътеките за пешеходци затруднява видимостта и създава рискове за безопасността.