Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Кметът Николай Чунчуков празнува с деца Деня на майчиния език

Светлинни ефекти, пъстри костюми, музика, детски смях и много аплодисменти превърнаха в уникално преживяване за всички присъстващи празника по повод Международния ден на майчиния език, осъществен по проекта „Растем заедно“ на детските градини в район „Източен“.

„Нашият древен град Пловдив е прочут с невероятното си културно наследство, многообразни традиции и етническа толерантност, но никога не забравяйте, че най-важното условие за докосването до това познание е българският език.“ С тези думи кметът на „Източен“ Николай Чунчуков се обърна към родители и деца при откриването на празника.

Той сподели, че много разчита успешната реализация на проекта да помогне за интегриране на децата в детските градини чрез овладяването на българския език и съприкосновението с литературата и изкуството.

В празника се изявиха деца от целевите групи на 6-те детски градини –„Биляна“, „Наталия“, „Маргаритка“, „Родина“, „Щастливо детство“ и „Лилия“. С помощта на Малкия принц   артисти и танцьори се разходиха до различни планети, където представиха своето изкуство чрез танцови изпълнения и не бързаха да се завърнат на Земята.

Проектът се реализира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, а бенефициент е район „Източен“. Ръководителят на проекта Стефка Симеонова поздрави всички деца, родители, директори, учители и наети художествени експерти в дейността и припомни на аудиторията, че от следващия месец предстоят отново много посещения с деца и родители на театри, мюзикъли и детски опери по проекта и това ще обогати културния живот на много семейства, които досега не са имали тази възможност.