Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Капиталова политика на район "Източен"

С рекордните 1.5 млн. ще разполага район Източен за инфраструктурни проекти по Капиталовата си програма за 2017.

За сравнение средствата миналата година са били малко над 600 хиляди лева.

Кметът на района Николай Чунчуков благодари на градоначалника о Общинския съвет за целево отпуснатите 1 млн. лева. Собствените приходи на района за инфраструктура за 515 000 лв.

ВТОРА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА НА ПРЕСПА

Едно от първите неща, които ще направим, е изграждането на детска площадка за около 60 хил. лева на ул. Преспа, каза Чунчуков. Средствата за поддръжка на детските площадки на територията на целия район са 40 хиляди.

С 15 хиляди лева ще се усили уличното осветление, като цяло то е завършено в района още в предния мандат, но има места, на които трябва да се сложат допълнително по едни-два стълба.

680 ХИЛ. ЗА НОВИ ТРОТОАРИ, ПАРКИНГИ И АСФАЛТИРАНЕ

Рекордна е сумата за ремонт на улици, тротоари, междублокови пространства и паркинги - 680 хил. лева. За целта ще се подготви поръчка по Закона за обществените поръчки, каза Николай Чунчуков.

Първият голям безплатен паркинг, който ще бъде изграден, е между бул. Източен и ул. Славейна, където миналата година бяха премахнати 70 гаража. Новото съоръжение е с капацитет до 150 автомобила.

Изцяло ще бъдат подменени тротоарните настилки и ще се асфалтират улици като Вратцата, Преспа, Лотос. Тротоарни настилки ще се изградят и в междублоковите пространства на улиците Кедър и Ракита, а самите трасета ще се преасфалтират.

ИЗЦЯЛО НОВА ПРИСТРОЙКА КЪМ ДЯ ВЕСЕЛУШКА

600 хиляди лева се насочват към изграждане на изцяло нова пристройка за две групи до 50 деца към ДЯ Веселушка. Строителното разрешение е издадено и предстои избор на изпълнител. В сумата се предвижда и изграждане на съоръжения за игра на децата от яслата.

ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ТРИТЕ ПОДЛЕЗА ПО ЦАРИГРАДСКО

До десетина дни започват и основните ремонти на три компрометирани подлеза в района по протежението на Цариградско шосе. Сумата за това е 150 хиляди лева.

Ства въпрос за смяна на настилките, стълбите, отводнителната система, ново осветление и монтиране на парапети. Първият от подлезите е на кръстовището на Цариградско с Освобождение; вторият - на Цариградско и Ландос до Кауфланд; третият - на Цариградско до бензиностанция Еко.

Предвидени са и средства за закупуване и монтиране на нови пейки и кошчета в парковите площи и междублокови пространства.

ПРИЕМЕН ДЕН - ВСЕКИ ДЕН

Кметът на Източен Николай Чунчуков подчерта, че приемният му ден е всеки ден и очаква от жителите на района конкретни предложения за облагородяване на места, както и за ремонтиране на тротоари и улици. Той предвижда да проведе и няколко изнесени срещи с хора от кварталите в Източен.

В Капиталовата програма е залегнал и проект за саниране на Детска ясла 33 в кв. Изгрев.

До дни пък при затопляне на времето стартира и ремонта на уличните настилки след тежката зима. Асфалтовите бази вече работят при температури над 5 градуса, каза Н. Чунчуков.

РАЗЧИСТВАТ БЪНДЕРИЦА ОТ НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО

Борбата с незакаконното строителство е друг акцент през 2017. Кметът е издал 40 заповеди, от които само една е обжалвана, за незаконни постройки - павилиони, гаражи и колиби по ул. Бъндерица непосредствено до дигата на река Марица.

След обследвания, извършени с Басейнова дирекция и РИОСВ е констатирано, че местата са опасни и трябва да бъдат разчистени. 30 хиляди са средствата, предвидени за разчистване на гаражи и незаконни постройки в района - основно в Изгрев и Столипиново.

По желание на живеещите на Преспите ще бъде изградена втора детска площадка, макар да има вече една с 4 люлки, 30 пейки, маси за табла и шах и фитнес на открито. До месец-два новото съоръжение ще е готово.

Не можем да направим детска площадка пред всеки блок, каза още Н. Чунчуков и даде за пример новия парк на 7 дка в края на ул. Богомил. Живеещите в блоковете в квартала могат да използват този парк, който е изграден от нулата.

IMG_0001