Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Иван Стоянов: Искаме „Гладно поле“ да стане зеленото сърце на Пловдив

Иван Стоянов: Искаме „Гладно поле“ да стане зеленото сърце на Пловдив

Кметът на район „Източен“ Иван Стоянов ще настоява кв. „Гладно поле“ да се обособи като паркова зона с изградена съпътстваща инфраструктура към парковата среда. Това съобщи той на пресконференция, на която отчете свършеното през миналата 2021-ва година от районната администрация.

„Гладно поле“ се намира почти в центъра на града и би било просперитет не само за район „Източен“, но и за Пловдив, ако там бъде изградена такава голяма зелена площ“, подчерта Стоянов.

Той припомни, че преди време от районната администрация е било предложено доста голяма площ от казармите този район да се включи като паркова среда в Общия устройствен план, като идеята е била тази зелена площ да се свърже с парка на ул. „Богомил“ и оттам с парк „Лаута“, за да се получи пространство, което да е зеленото сърце на Пловдив.

„Впоследствие проектът на Общия устройствен план (ОУП), който бе изготвен, също бе удачен, тъй като за развитието на района и града трябва да има и съпътстваща инфраструктура, за да може все повече хора да идват тук да работят, да се увеличава града и прираста на населението„, обясни Стоянов.

Проектът, който ще бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет предвижда 180 дка смесена мултифункционална зона около тази паркова среда, която включва и територия за култура. Според районния кмет на „Източен“ така там може да бъдат изградени културни институции, включително и Дом на операта, училище, детска градина, детски съоръжения и др. подобни площи.

Стоянов съобщи още, че преди няколко дни в районната администрация е получено писмо от Министерство на отбраната (МО) за терен, на който е изградена кучешка площадка – на бул. „Освобождение“, с площ 15 дка.

„В това писмо на МО искаха да премахнем тази кучешка площадка, тъй като теренът бил техен. Обадихме се да питаме какво е намерението за този терен, оттам ни отговориха, че намерението е изцяло по желанието на собственика. Ние обаче твърдим, че този терен за кучешката площадка с акт на общинска собственост е наш. Отговорили сме на МО по този начин. Имотът е бил актуван от общината през на 9.07.2005 г. и е записан в службата по вписвания. Независимо от съставения през 2016 г. акт за държавна собственост, имотът не е престанал да бъде общински не е постъпило правно основание за премахване на площадката“, подчерта Иван Стоянов.

Според него в ОУП тази територия е променена от територия за озеленяване на смесена мултифункционална зона. Това означава, че там може да се изградят 7-8 сгради, поясни той.

„Ще настояваме за този имот и ще  продължим да твърдим, че е общински, за да може да си запазим кучешката площадка и да не се изпозва от МО за застрояване“, заяви районният кмет.

Той допълни, че ще търси начин чрез областния управител да разбере какви са намеренията на военното министерство за терените на „Гладно поле“, които общината искаше да й бъдат дарени. И досега обаче няма положителен отговор и становище от МО, че са съгласни на това.

„Ще настояваме и сме изпратили писмо до областния управител, да разбере какво е намерението на министерството за тези имоти, тъй като според нас те вече са с отпаднала необходимост и искаме там да се изгради една модерна зелена паркова система“, категоричен беше Стоянов.

По думите му той ще поиска и депутатите от ГЕРБ да направят питане до министъра на отбраната за статута на тези имоти и как може общината да се възползва от тях.

Кметът на „Източен“ припомни, че става дума за 550 дка бивши казарми между улиците „Георги Странски“, „Радко Димитриев“, „Богомил“ и „Лев Толстой“.

За 2022 година администрацията на район „Източен“ ще предложи проекти за около 7 милиона лева, които да залегнат в проектобюджета на община Пловдив.

„Част от тях са за около 1,5 милиона лева и са свързани с облагородяването на междублокови пространства и детски площадки, както и ремонти на тротоарни настилки. За близо 3 млн. лв. сме предвидили основен ремонт на ул. „Архитект Камен Петков“ в частта й до ул. „Богомил“, както и за над 1,5 млн. лв. основен ремонт на ул. „Славянска“, обясни Стоянов.

Той припомни, че е предвиден и проект за транспортно-комуникационен план на част от улиците „Удроу Уилсън“ и „Бъндерица“, чрез който трафикът от „Скобелева майка“ да се изведе директно на бул. „Санкт Петербург“, а не да минава покрай големите търговски обекти за центъра на града.

Стоянов обаче допълни, че се очаква държавния бюджет да бъде приет към края на февруари-март, а бюджетът на Пловдив – някъде през май.