Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Илинден е личен празник за жителите на район „Източен“

Днес българските православни християни почитат паметта на „предсказателя на великите Божи дела" свети пророк Илия. По този повод кметът на район „Източен“ Иван Стоянов поздрави местната църква, която носи името на светеца.

Този ден се счита и за личен празник на района, тъй като „Св. Илия“ е единствен храм в околността.

Честването на Илинден в светата обител е започнало снощи с празнична вечерна служба, а днес продължава с богослужение и литургия.

Важен факт е, че традиционният курбан, който се дава за здраве не е прекъсван от над 90 години насам. Дори, когато църквата е преминавала през най-тежките си и бедни години, начини за извършването на курбана са се намирали.

Това разказва отец Ангел, който изцяло се е посветил на храма и е вложил собствени средства за благоустрояването му и не спира да се грижи за него.

„Църквата се превърна в едно събирателно място, в което човек да седне, да отдъхне и да намери утеха. Не мога да кажа, че сме богати, но се радваме на изобилие, помощници и посетители и то не само по празници, а за нас това е най-важното. На неделните и празничните богослужения се събират и доста млади хора“, каза свещеникът.

Иван Стоянов пожела здраве на служителите на черквата, на жителите на „Източен“, както и на всички християни.

„Свети пророк Илия в своето житие, за времето, в което е живял, е бил напълно независим, заради своята вяра и ревността си по Бога. Пожелавам и на нас една такава независимост по родното, църковното и националното, по семейството и всичко свято“, заяви отец Ангел. Той допълни, че благодари на кмета на района за отзивчивостта и подкрепата.