Община Пловдив Район Източен - официален уеб сайт

Децата в Източен казаха Не на насилието

По традиция на 28-ми феруари – Световният ден за борба с насилието в училище, децата от ДГ “Щастливо детство“ направиха празник, за да покажат, че всички деца са равни, независимо от техните различия като: произход, вяра, цвят на кожата, физически и ментални дефици и др. Историята на този ден започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

С много песни, танци и стихотворения на сцената се изявиха калинки, гъбки, пеперуди и принцеси, които на финала декламираха:

Ние сме различни, ние сме своеобразни

Ние сме еднакви, ние сме индивидуални,

Нашите посоки са едни по пътищата разни,

Но ние сме децата на света!

Сред гостите беше Милка Тодорова- Добрикова- зам. кмет в район „Източен“, която поздрави директора на градината Евгения Попиванова за усърдността, с която всяка година работи с учителите си и децата за формиране на толерантни отношения между , което възпира агресивността и насилието. Празникът е и част от локалните празници по проект „Растем заедно“, като децата излязоха на импровизираната сцена в детската градина с костюми, изработени по образователния проект- обясни Стефка Симеонова- гл. експерт „Образование“ в районната администрация и ръководител на проекта. Генералната репетиция на празника, представена пред директори на детски градини, служители на Общностния център и образователни медиатори, ще прерастне в представление пред родителската общност, за да даде добър пример чрез децата за толерантност и ненасилие.